OGSM

2Impact
vrijdag 14 maart 2025

OGSM maakt het implementeren van een ESG-strategie concreter, makkelijker én leuker!

 

Introductie

Steeds meer organisaties houden zich bezig met duurzaamheidsrapportage. Voor sommige bedrijven is dit ingegeven door de komst van verplichte duurzaamheidsrapportage, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), anderen waren hier al vrijwillig mee gestart en geven hun duurzaamheidsrapportage vorm op basis van bijvoorbeeld het Global Reporting Initiative (GRI). De duurzaamheidsrapportage zou een sluitstuk moeten vormen van de cyclus van strategievorming, implementatie, interne evaluatie en bijsturing. In de praktijk zien we echter dat veel organisaties moeite hebben om een duidelijke koppeling te maken tussen hun ESG-strategie, interne sturing en externe rapportage.

 

Standaarden voor duurzaamheidsverslaggeving, zoals de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) en het Global Reporting Initiative (GRI), vereisen dat organisaties rapporteren over de manier waarop materiële onderwerpen (oftewel impacts, risico’s en kansen) worden beheerd. Dit omvat onder andere het beleid dat de organisatie heeft aangenomen, de genomen acties en de voortgang daarop, evenals de doelstellingen en indicatoren die worden gebruikt om te bepalen of de organisatie op de juiste koers ligt. Hoewel deze standaarden richtlijnen bieden, schrijven ze niets voor over de inhoud van beleid en acties, noch stellen ze specifieke doelstellingen vast. Wel worden bepaalde indicatoren voorgeschreven, zoals de rapportage over scope 1, 2 en 3-emissies. Toch blijft het aan de organisatie zelf om te bepalen welke indicatoren relevant zijn voor haar interne sturing en externe verslaglegging.

 

In dit artikel laten we zien hoe OGSM kan helpen om de ESG-strategie van organisaties concreet te maken en de samenhang met implementatie, interne sturing en externe rapportage te borgen.

 

Over OGSM

OGSM staat voor Objective (ambitie), Goals (doelstellingen), Strategies (strategische keuzes) en Measures (maatregelen). De kern van OGSM is het vertalen van de langetermijnambitie naar concrete subdoelen en kortetermijnacties binnen een organisatie. Dit zorgt ervoor dat een organisatie niet alleen weet waarop zij stuurt, maar ook welke dagelijkse acties verschillende afdelingen, teams of programma’s ondernemen om de ambitie te realiseren. De ambitie beschrijft waar de organisatie over een aantal jaar wil staan. De doelstellingen maken deze ambitie meetbaar en concreet, zodat duidelijk wordt wanneer succes is behaald en hoe hoog de lat ligt. De strategische keuzes vormen de routekaart naar het realiseren van de ambitie. Ze bepalen waarop de organisatie haar mensen en middelen inzet én waarop juist niet. De maatregelen bestaan uit indicatoren en acties. De indicatoren monitoren de voortgang van de strategische keuzes, terwijl de acties per kwartaal inzichtelijk maken wat afdelingen, teams of programma’s concreet doen om voortgang op de strategische keuzes te realiseren. OGSM biedt organisaties een gestructureerde en doelgerichte aanpak om hun ESG-strategie concreet, uitvoerbaar en meetbaar te maken. Het OGSM model is weergegeven in Figuur 1.

 

Figuur 1: Het OGSM model

figuur-1-ogsm-model-nederlands-blog-ogsm-en-esg.jpg

Het ontbreken van concrete handvatten in duurzaamheidsrapportagevereisten

Nadat organisaties een dubbele materialiteitsanalyse hebben uitgevoerd en hun materiële ESG-thema’s hebben geïdentificeerd, staan zij voor de uitdaging om een ESG-strategie op te stellen met concrete acties en om de voortgang te monitoren aan de hand van indicatoren. Rapportagestandaarden bieden hiervoor slechts beperkte richtlijnen. Zo schrijft de CSRD bijvoorbeeld voor dat organisaties bij het thema diversiteit moeten rapporteren over de man-vrouwverhouding en de leeftijdscategorieën van hun medewerkers, maar laat het de keuze voor indicatoren met betrekking tot andere diversiteitsperspectieven of inclusiviteit aan de organisatie zelf over. Dit geldt eveneens voor de GRI-standaarden. Organisaties moeten dus zelf beleid, acties, doelstellingen en indicatoren formuleren om hun voortgang op ESG-thema’s te definiëren en hier transparant over te rapporteren. OGSM biedt een gestructureerde aanpak om deze elementen te organiseren. Het helpt organisaties om hun ESG-strategie concreet te maken, focus aan te brengen en samenhang te creëren tussen strategie, beleid, doelstellingen, indicatoren en acties.

 

De ESG-strategie met OGSM in de praktijk

Neem als voorbeeld een organisatie die binnen drie jaar koploper wil zijn in haar industrie op het gebied van duurzaam en sociaal ondernemen door een circulaire en inclusieve bedrijfsvoering met een focus op technologische innovatie. De doelstellingen bepalen hoe hoog de lat van deze ambitie ligt. Denk hierbij aan het percentage reductie van scope 1- en 2-emissies, het aandeel hergebruikte materialen in producten, de mate van inclusiviteit binnen de bedrijfsvoering, het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling van medewerkers, het aantal technologische innovaties dat bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk en het rendement op ESG-investeringen. Welke specifieke doelstellingen de organisatie kiest, hangt af van de kernaspecten van haar ambitie, de gebieden waarop zij wil sturen en de criteria waaraan haar succes wordt afgemeten.

 

De strategische keuzes geven aan welke keuzes de organisatie maakt om haar ambitie te realiseren. Ze bepalen bijvoorbeeld welke keuzes er worden gemaakt om CO2-reductie te behalen, hoe circulariteit en inclusiviteit binnen de bedrijfsvoering worden verhoogd, op welke manier er op technologische innovatie wordt ingezet, hoe de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers wordt gestimuleerd en hoe transparantie en bedrijfsethiek worden bevorderd. De indicatoren meten de tussentijdse voortgang op deze strategische keuzes en geven inzicht in de resultaten die de organisatie nastreeft. De acties laten concreet zien welke stappen worden genomen om vooruitgang te boeken op de strategische keuzes. Met een OGSM wordt de ESG-strategie concreet en ontstaat er een heldere routekaart naar het behalen van de ambitie. De indicatoren en acties maken inzichtelijk welke tussentijdse resultaten de organisatie wil bereiken en welke specifieke acties medewerkers ondernemen. Op deze manier creëert de organisatie een duidelijke koppeling tussen de ESG-strategie, interne sturing en externe rapportage.

 

De ESG-strategie via OGSM cascaderen binnen de organisatie

Zodra de OGSM voor de ESG-strategie is opgesteld, ligt de uitdaging voor organisaties in de daadwerkelijke implementatie. OGSM maakt het mogelijk om de organisatiebrede OGSM door te vertalen naar afdelingen, teams of programma’s, zodat zij concreet kunnen bijdragen aan de realisatie van de overkoepelende strategie.

 

De strategische keuzes uit het voorbeeld kunnen worden gecascadeerd naar onderliggende OGSM’s van afdelingen, teams of programma’s. Zo kan de strategische keuze voor COâ‚‚-reductie worden gekoppeld aan Finance & Control, technologische innovatie aan R&D, inclusiviteit aan HR, en transparantie en bedrijfsethiek aan Compliance. Sommige strategische keuzes, zoals circulaire bedrijfsvoering, kunnen meerdere afdelingen raken. In dat geval kan het zinvol zijn om hiervoor een apart programma op te zetten en de strategische keuze daaraan te koppelen. 

 

Door de organisatiebrede OGSM te koppelen aan onderliggende OGSM’s wordt de ESG-strategie stevig verankerd binnen de organisatie en krijgen afdelingen, teams of programma’s een duidelijke rol in de realisatie van de ambitie. Deze systematiek maakt het mogelijk dat verschillende afdelingen, teams of programma’s binnen de organisatie in samenhang en met concrete acties bijdragen aan de realisatie van de ESG-strategie. Tegelijkertijd blijft er op organisatieniveau altijd de mogelijkheid om actief te sturen op de uitvoering en hierover te rapporteren. Figuur 2 toont hoe een ESG-strategie binnen de organisatie kan worden gecascadeerd.

 

Figuur 2: De ESG-strategie cascaderen binnen de organisatie

figuur-2-cascaderen-nederlands-blog-ogsm-en-esg.jpg

 

Een heldere koers

In de praktijk zien we dat OGSM organisaties helpt om hun ESG-strategie concreet te maken. OGSM biedt structuur en sturing bij het managen van materiële onderwerpen en het monitoren van de voortgang, waardoor de integratie in de planning- en controlcyclus eenvoudiger wordt. Door het proces te doorlopen om de OGSM(s) op te stellen, wordt voor medewerkers duidelijk wat zij dagelijks kunnen doen om bij te dragen aan de verduurzaming van de organisatie. OGSM maakt helder waar de organisatie naartoe wil, wanneer succes is behaald, welke routekaart wordt gevolgd en welke acties er van afdelingen, teams of programma’s worden verwacht. Hierdoor ontstaat een sterke verbinding tussen de ESG-strategie, interne sturing en externe rapportage. Het maakt de ESG-strategie concreet, gemakkelijker om de inzet van mensen en middelen te bepalen en het is voor medewerkers leuker om te zien hoe hun dagelijkse acties bijdragen aan de langetermijn ESG-doelen van de organisatie.

 

Wil je meer weten over OGSM? Lees het boek ‘OGSM in de praktijk.’

 

Aan de slag met jouw ESG-strategie met OGSM

Om bedrijven te helpen hun ESG-strategie te formuleren en uitvoerbaar te maken bieden Jester Strategy en 2Impact samen de volgende zaken aan:

·      9 april: webinar ‘ESG-strategie met OGSM’ – Nederlandstalig

·      16 april: webinar ‘ESG-strategie met OGSM’ – Engelstalig

·      Mei: datum n.t.b.: training ‘ESG-strategie met OGSM in één dag’

 

Over Jester Strategy

Jester Strategy is dé expert op het gebied van strategie. Met onze inzichten, innovatieve methoden en tools helpen we organisaties succesvol te zijn in een snel veranderende wereld. We deinzen niet terug voor het maken van duidelijke en moeilijke keuzes voor de toekomst. Voor meer informatie: www.jesterstrategy.nl.

 

Over 2Impact

2Impact is een boutique consultancy gespecialiseerd in duurzaamheidsstrategie, implementatie en rapportage. Met ons diverse team brengen wij kennis over alle relevante ESG onderwerpen in. Voor meer informatie: www.2impact.nl.