Klimaat en natuur

Klimaat en natuur

Klimaat en natuur zijn nauw met elkaar verbonden — en beide zijn essentieel voor de stabiliteit van onze economie en het succes van jouw bedrijf. Het aanpakken van klimaatverandering en het beschermen van biodiversiteit is cruciaal voor bedrijven — niet alleen om milieurisico’s te beperken, maar ook om langdurige veerkracht en duurzame groei te waarborgen. Door nu proactieve stappen te zetten, kunnen bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen, bijdragen aan het herstel van ecosystemen en zorgen voor een stabielere en duurzamere bedrijfsomgeving — terwijl zij ook voldoen aan toenemende verwachtingen van stakeholders en regelgeving.

Wij kunnen je ondersteunen met een breed scala aan diensten op het gebied van klimaat en natuur. We denken ook met je mee over interne en externe rapportage, en hoe je hiervoor metingen kunt inrichten.

Meting van broeikasgasemissies (nulmeting), gegevensverzameling en validatie

Inzicht in de CO₂-voetafdruk van je organisatie begint met een heldere en nauwkeurige nulmeting van de broeikasgasemissies (GHG). Wij helpen je bij het meten van scope 1-, 2- en 3-emissies door nauw samen te werken met je team voor het verzamelen, analyseren en valideren van organisatie-specifieke gegevens. Wij volgen het GHG-protocol en sectorspecifieke standaarden om ervoor te zorgen dat je nulmeting robuust, betrouwbaar en afgestemd op best practices in de sector is.

copy-of-ghg-baseline-measurement-visual.jpg

Doelstellingen stellen incl. SBTi

Op weg naar duurzaamheid is het stellen van duidelijke doelen essentieel om betekenisvolle actie te stimuleren en jouw betrokkenheid bij de aanpak van klimaatverandering te tonen. Doelstellingen bieden een routekaart voor het verminderen van emissies, het versterken van veerkracht en het voldoen aan de toenemende verwachtingen van stakeholders, regelgevers en investeerders.

Onze diensten omvatten:

  • Beoordeling van emissiebaseline: We analyseren jouw huidige broeikasgasemissies (GHG) over Scope 1, 2 en 3 om een solide basis te leggen voor het stellen van doelen.
  • Ontwikkeling van doelstellingen: Met behulp van raamwerken zoals het Science Based Targets initiative (SBTi) begeleiden we je bij het formuleren van reductiedoelen die in lijn zijn met de nieuwste klimaatwetenschap en industrienormen.
  • Decarbonisatiestrategie: We helpen bij het identificeren van de meest effectieve paden voor emissiereductie, afgestemd op jouw sector en organisatie, zoals overstappen op hernieuwbare energie, verbeteren van energie-efficiëntie of het verduurzamen van de toeleveringsketen.
  • Ondersteuning bij SBTi-validatie: Van het verzamelen van benodigde documentatie tot het begeleiden van het indieningsproces — wij zorgen ervoor dat je doelstellingen voldoen aan de technische eisen van de SBTi en officieel gevalideerd worden.
  • Uitvoerbare routekaarten: Zodra de doelen zijn gesteld, werken we samen aan een gedetailleerde routekaart met concrete stappen, tijdlijnen en mijlpalen om je doelen te bereiken.
  • Monitoring en rapportage van voortgang: We leveren tools en raamwerken om voortgang te volgen, prestaties te meten en transparant te rapporteren aan stakeholders.
  • Stakeholderbetrokkenheid: We ondersteunen bij het communiceren van je doelen en plannen aan stakeholders zoals medewerkers, investeerders en partners — om vertrouwen op te bouwen en samenwerking te stimuleren voor succesvolle implementatie.

 
Klimaattransitieplan

Na het meten van je broeikasgasemissies en het vaststellen van doelstellingen, is het belangrijk om een strategische routekaart op te stellen om deze reductiedoelen te behalen. Een klimaattransitieplan beschrijft hoe een organisatie haar operaties, waardeketens en businessmodel zal aanpassen aan wereldwijde klimaatdoelen en vastgestelde reductiedoelstellingen.

Wij werken samen met jouw team aan een grondige analyse van de huidige emissies, het identificeren van belangrijke risico’s en kansen, en het formuleren van duidelijke reductiepaden. Of het nu gaat om energie-efficiëntie verbeteren, overstappen op hernieuwbare energie of het verduurzamen van de keten — wij bieden de expertise en middelen om een ambitieus maar haalbaar plan op te stellen.

Een robuust klimaattransitieplan is vaak gebaseerd op raamwerken zoals het Science Based Targets initiative (SBTi) en bevat meetbare doelstellingen, governance-structuren en mechanismen om voortgang in de tijd te volgen.

1-nl.jpg

Klimaatrisico- en scenarioanalyse

Naarmate klimaatverandering versnelt, worden bedrijven geconfronteerd met toenemende risico’s die invloed kunnen hebben op hun bedrijfsvoering, toeleveringsketen en langetermijngroei. Met een klimaatrisico- en scenarioanalyse breng je in kaart welke fysieke en transitierisico’s jouw organisatie mogelijk loopt, en hoe je hiermee om kunt gaan.

Samen met jouw team identificeren we referentiescenario’s, bijvoorbeeld een scenario waarin de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5°C in lijn met het Akkoord van Parijs, en een scenario waarin de gemiddelde temperatuur wereldwijd stijgt met 3–4°C. Vervolgens analyseren we welke drijvende krachten en mogelijke impact deze scenario’s hebben op jouw organisatie. Deze inzichten worden gebundeld in een reeks workshops, waarin (senior) management risico’s en kansen beoordeelt. Tot slot helpen we bij het formuleren van mogelijke maatregelen om geïdentificeerde kwetsbaarheden en kansen aan te pakken.

Onze aanpak sluit aan op de vereisten van de CSRD (ESRS) en de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD).

TCFD en TNFD

In de huidige wereld nemen klimaat- en natuurgerelateerde risico’s en kansen in frequentie en impact toe. Door deze te identificeren en te rapporteren volgens erkende kaders zoals TCFD en TNFD, bouwen organisaties aan veerkracht, creëren zij langetermijnwaarde en sluiten ze aan bij regelgeving.

We starten met een grondig begrip van de context van jouw organisatie en de afhankelijkheden van natuur en klimaat. Samen formuleren we heldere doelstellingen voor de TCFD- en/of TNFD-analyse. Voor TCFD brengen we risico’s en kansen in kaart, voeren we scenarioanalyses uit, beoordelen we governance en verkennen we integratie in strategie en risicomanagement. Voor TNFD hanteren we de LEAP-aanpak (Locate, Evaluate, Assess, Prepare) om materiële natuurgerelateerde afhankelijkheden en impact te identificeren.

Gedurende het hele proces betrekken we sleutelteams, bouwen we interne capaciteit op en co-creëren we een op maat gemaakte routekaart — zodat de resultaten niet alleen voldoen aan de vereisten, maar ook bruikbaar zijn voor besluitvorming en toekomstbestendig.

Beleid ontwikkelen en opstellen

Duidelijk en uitvoerbaar beleid op het gebied van klimaat en natuur is essentieel om milieubewustzijn te tonen en betekenisvolle verandering teweeg te brengen. Onder de CSRD is beleid een sleutelelement voor het beheren van je impact, risico’s en kansen.

Wij hanteren een persoonlijke aanpak bij het ontwikkelen van beleid, waarbij we starten met een diepgaand inzicht in jouw bedrijfsvoering, doelstellingen en sectorspecifieke context. Of het nu gaat om CO₂-reductie, biodiversiteitsbescherming of duurzaam grondstoffengebruik — we werken samen met jou aan concreet beleid dat de waarden en ambities van je organisatie weerspiegelt.

Beleid is pas effectief als het leidt tot tastbare resultaten. Wij helpen je om klimaat- en natuurbeleid te integreren in de operationele processen. Duidelijk en goed geformuleerd beleid helpt je niet alleen risico’s te beheersen en kansen te benutten, maar toont ook leiderschap op het gebied van duurzaamheid, wat vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwt.

Contact

Heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Nishant Parekh