Inzichten in klimaattransitieplannen 2Impact
Een klimaattransitieplan is een gedetailleerd stappenplan dat definieert hoe u uw bedrijfseigendommen, activiteiten en businessmodel kunt aanpassen om ‘net-zero’ te bereiken in 2050. In het plan legt een organisatie doelen, acties en risico’s vast in een transitie naar een koolstofarme economie.
Klimaattransitieplannen zijn een relatief nieuw concept en ontwikkelen zich in sneltreinvaart. Rapporteren over klimaattransitieplannen is inmiddels verplicht onder verschillende standaarden, waaronder de IFRS S2, ontwikkeld door de International Sustainability Standards Board (ISSB), en de Europese standaarden voor duurzaamheidsrapportage (ESRS), welke valt onder de Richtlijn duurzaamheidsrapportering door bedrijven (CSRD).
CDP, een van de meest gebruikte en betrouwbare platforms voor duurzaamheidsrapportages, heeft sinds 2021 klimaattransitieplannen in hun vragenlijst opgenomen. Ze hebben een sterke toename ontdekt van het aantal bedrijven dat een klimaattransitieplan rapporteert. In 2024 maakte ruim één op de vier bedrijven bekend dat ze een klimaattransitieplan hebben die is afgestemd op een toename van 1,5°C, wat een stijging is van 44% ten opzichte van het voorgaande jaar. Echter, slechts 2% van de bedrijven die aangeven een klimaattransitieplan te hebben, hebben alle 21 indicatoren gerapporteerd om de betrouwbaarheid te beoordelen. De belangrijkste uitdagingen zijn onder meer uitgebreide strategieontwikkeling, het stellen van doelen, en financiële planning.
Waarom een klimaattransitieplan?
Een klimaattransitieplan zorgt ervoor dat uw bedrijf in lijn is met de klimaatdoelstellingen en het zorgt ervoor dat u voldoet aan alle rapportagevereisten. Daarbovenop draagt het op een lange termijn strategisch bij aan de succesvolle transitie naar een koolstofarme economie. Het plan helpt met het in kaart brengen en begrijpen van de kansen en risico’s die uw bedrijf zal tegenkomen tijdens de transitie, en hoe hiermee om te gaan. Daarnaast biedt het inzicht in de financiële gevolgen van de transitie. Het hebben van een transitieplan maakt het dus ook gemakkelijker om aan uw stakeholders te communiceren wat uw bedrijf uitvoert op gebied van klimaatverandering.
Welk rapportagekader moet ik gebruiken?
Zoals eerder benoemd zijn er verschillende rapportagekader, standaarden en initiatieven die beschrijven uit welke elementen een klimaattransitieplan moet bestaan. De verwachtingen van wat een goed transitieplan zou moeten inhouden, begint steeds meer vorm te krijgen. Hieronder ziet u een overzicht van de CDP over welke elementen onder welk rapportagekader, standaard, en initiatief vallen.
Bron: CDP, The State of Play 2023 Climate Transition Plan Disclosure (June 2024), p. 7
Wij zijn van mening dat de Transition Plan Taskforce (TPT) rapportagekader het beste kan worden gebruikt. Allereerst omdat de TPT wereldwijd is ingevoerd via de IFRS Foundation, die hier tevens verantwoordelijk voor is, en omdat het voortbouwt op het werk van de Glasgow Finance Alliance for Net Zero (GFANZ)[1]. Tot slot omdat het een duidelijke structuur biedt op basis van drie A's: ambitie, actie en verantwoording (accountability).
De TPT bereidt ook voor op het rapporteren in het kader van de ESRS. In oktober 2023 publiceerde de TPT een vergelijking tussen de TPT-rapportages en de ESRS-rapportages. The European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) is van plan om het komende jaar hetzelfde te doen.
De richtlijnen van de EFRAG op transitieplannen worden momenteel ontwikkeld. Een conceptversie werd in november 2024 gepubliceerd en een definitieve versie wordt in de loop van 2025 verwacht. De richtlijnen zijn vergelijkbaar met TPT en vereisen dezelfde bouwstenen. Het enige grote verschil is dat de ESRS vereist dat een net-zero doelstelling wordt gecommuniceerd. Hieronder zijn de vijf belangrijkste punten uit de conceptversie van de EFRAG samengevat:
- Het vaststellen van een broeikasgasbaseline is van fundamenteel belang
Het rapporteren van broeikasgasemissies (GHG) is de basisstap voor elk transitieplan. Bedrijven moeten hun broeikasgasemissies in kaart brengen en rapporteren om een basis te vormen voor toekomstige doelen en om de voortgang te monitoren. - Het vaststellen van GHG reductiedoelen
Na het berekenen van de broeikasgasemissies moeten bedrijven hun reductiedoelstellingen definiëren en hierover rapporteren. Deze informatie weerspiegelt de ambitie om uitstoot te verminderen en is van cruciaal belang voor het vaststellen van een duidelijke klimaatacties. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door validatie van doelen met het Science Based Targets-initiatief (SBTi). - Actieplannen
In het transitieplan moeten de hefbomen voor een koolstofvrije economie en de geplande acties worden benoemd om het gat te dichten tussen huidige emissies en toekomstdoelstellingen. - Investeringen en prestaties
In de richtlijnen wordt benadrukt dat bedrijven hun investeringen en financiering met betrekking tot het transitieplan moeten kwantificeren. Dit zal er naar verwachting voor zorgen dat de geplande acties haalbaar zijn en kunnen worden gecontroleerd. De benodigde kapitaaluitgaven (CapEx) en operationele uitgaven (OpEx) moeten worden gekoppeld aan specifieke hefbomen. Dit heeft een link met het rapporteren van de EU-taxonomie, aangezien deze betrekking hebben op acties die het bedrijf onderneemt. - Strategische integratie en continue rapportage
Organisaties moeten hun transitieplannen integreren in hun bredere bedrijfsstrategie en -model, en een visie hebben over hoe ze van plan zijn waarde te creëren tijdens de transitie naar een duurzame economie. In de ESRS gebeurt dit bijvoorbeeld met de rapporteerplicht E1. SBM-1, waar een bedrijf de veerkracht beschrijft van de strategie en bedrijfsmodel, bij het aanpassen aan klimaatverandering.
Voor meer inzichten en ondersteuning bij uw klimaattransitieplan kunt u contact opnemen met Nishant Parekh en Anna Tranberg.
Naast de klimaattransitieplannen worden natuurtransitieplannen ook populairder. Deze plannen onderzoeken en leggen uit hoe bedrijven zich zullen aanpassen aan de wereldwijde doelstellingen voor het behoud van biodiversiteit en het herstel van ecosystemen. We zullen dit in een toekomstig artikel uitlichten, dus zorg ervoor dat je ons volgt op LinkedIn.
-----
[1] The Glasgow Financial Alliance for Net Zero is a group formed during the COP26 climate conference in Glasgow bringing together financial institutions and other financial services sector participants, GFANZ has developed a global transition plan framework to support firms undertaking transition planning.