Interoperabiliteit: TNFD en GRI

2Impact
vrijdag 4 april 2025

Interoperabiliteit: TNFD en GRI

TNFD (Taskforce on Nature-related Financial Disclosures) en GRI (Global Reporting Initiative) zijn twee rapportagekaders. GRI omvat een breed scala aan standaarden op het gebied van sociale, milieu gerelateerde en governance-thema’s, terwijl TNFD zich specifiek richt op natuur gerelateerde rapportage. Maar wat zijn mogelijke overeenkomsten tussen deze hoe werken deze twee kaders samen? Inzicht in hun de interoperabiliteit tussen deze twee kaders helpt kan organisaties helpen om duurzaamheidsrapportage effectiever te rapporteren over duurzaamheidaan te pakken. In deze blogpost verkennen we de belangrijkste verschillen tussen de twee raamwerken, hoe ze elkaar aanvullen en hoe je ze kunt gebruiken om je rapportage strategie te versterken.

 

Wat is GRI?

GRI is een wereldwijd erkende standaard die organisaties helpt hun impact op de economie, het milieu en de samenleving te begrijpen en erover te te rapporteren. Het bestaat uit:

  • Universele standaarden waarin de vereisten en principes voor het gebruik van GRI-standaarden, algemene informatie over de verslaggevende organisatie en richtlijnen voor het beheer van materiële onderwerpen worden uiteengezet. 
  • Sectorspecifieke standaarden die zijn afgestemd op verschillende industrieën.
    Thematische standaarden die specifieke materiële onderwerpen behandelen, zoals GRI 101 over biodiversiteit. 

 

Wat is TNFD?

TNFD richt zich specifiek op natuur gerelateerde risico’s, impact, kansen en afhankelijkheden. Het heeft een uitgebreid kader ontwikkeld met aanbevelingen om bedrijven te stimuleren om hierover te rapporteren en daaromtrent actie te ondernemen.
Het TNFD-kader is afgestemd op het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework en hanteert een flexibele materialiteitsbenadering met:

  • Financiële materialiteit (in lijn met ISSB-aanbevelingen).
  • Impactmaterialiteit (in lijn met de GRI-benadering).

De TNFD-rapportagestructuur is opgebouwd rond vier pijlers:

  1. Governance – structuren, processen en controles voor het monitoren en beheren van natuur gerelateerde kwesties.
  2. Strategie – hoe een organisatie natuur gerelateerde risico’s en kansen integreert in haar algemene bedrijfsstrategie.
  3. Risico- en impactbeheer – identificeren, beoordelen, prioriteren en monitoren van natuur gerelateerde risico’s en impact.
  4. Metrieken Indicatoren  en doelstellingen – prestatie-indicatoren met betrekking tot natuur, inclusief doelen die door regelgeving zijn vastgesteld.

 

Het belang van interoperabiliteit tussen GRI en TNFD

Voor organisaties die zowel GRI- als TNFD-richtlijnen volgen, kan rapportage complex en omvangrijk worden. Door deze kaders op elkaar af te stemmen, wordt dubbel werk verminderd en wordt rapportage efficiënter en overzichtelijker.

 

Hoe GRI en TNFD samenwerken

Inzicht in de overeenkomsten tussen beide standaarden raamwerken is essentieel voor consistente en geharmoniseerde rapportage. Om deze afstemming te verbeteren, heeft GRI zijn biodiversiteitsstandaard (GRI 304 → GRI 101, effectief vanaf juli 2024) herzien en nauw samengewerkt met TNFD om een hoge mate van consistentie te waarborgen. Tegelijkertijd heeft GRI input geleverd voor de TNFD-aanbevelingen die in september 2023 zijn gepubliceerd.

De belangrijkste resultaten van deze samenwerking zijn:

  • Consistente natuur gerelateerde concepten: Beide kaders hanteren dezelfde definities, waaronder de vijf belangrijkste oorzaken van biodiversiteitsverlies volgens IPBES.
  • Materialiteitsbenadering: TNFD neemt de impactgerichte materialiteitsbenadering van GRI over en biedt flexibiliteit via het TNFD LEAP-framework, dat zowel impact- als financiële materialiteit ondersteunt.
  • Afstemming van rapportage vereistenopenbaarmakingen: Alle rapportagevereisten openbaarmakingen uit GRI 101: Biodiversiteit 2024 zijn opgenomen in TNFD. GRI dekt de meeste TNFD rapportagevereisten-openbaarmakingen, behalve die specifiek gericht zijn op risico- en kansenanalyses.
  • Consistentie in meetgegevens: De kernindicatoren van TNFD sluiten nauw aan bij de GRI-standaarden, en een eerste mapping toont ook overeenstemming op sectorniveau.
  • LEAP-aanpak in GRI: Het TNFD LEAP-framework wordt genoemd in GRI 101, wat organisaties helpt om biodiversiteitsimpact te identificeren en veranderingen in de natuur te meten.
  • Ecologisch gevoelige gebieden: GRI 101 neemt TNFD-definities en criteria over voor het beoordelen van de aanwezigheid van een organisatie in of nabij kwetsbare ecosystemen.


 

Hoe nu verder?

Om organisaties te ondersteunen bij het rapporteren volgens zowel het GRI- als het TNFD-raamwerk, hebben GRI en TNFD de volgende hulpmiddelen gepubliceerd:

Om organisaties te ondersteunen bij de afstemming tussen GRI en TNFD, hebben GRI en TNFD de volgende hulpmiddelen gepubliceerd:

  • Een gedetailleerde mapping op datapunt-niveau om te laten zien hoe GRI-rapportagestandaarden corresponderen met TNFD-rapportagevereisten openbaarmakingen.
  • Een begeleidend document dat de afstemming toelicht en de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de kaders belicht.

Deze hulpmiddelen zijn waardevolle startpunten om de integratie interoperabiliteit van GRI en TNFD in het kader van duurzaamheidsrapportages beter te begrijpen en te implementeren.

 

Link naar onze dienst: "Strategie-Klimaat".